Almanya Şartlı Kabul Sıkça Sorulan Sorular

Almanya'da Şartlı Kabul Veren Üniversiteler ve Sık Sorulan Sorular

Yurtdışında üniversite okumak isteyen öğrencilerin en çok tercih ettiği ülkelerden biri şüphesiz Almanya! Çünkü, eğitim kalitesi ve diplomanızın tüm Avrupa Birliği ülkeleri dahil, dünyanın hemen her yerinde tanınıyor olması, bazı ülkelere göre görece ekonomik olması, devlet üniversitelerinde eğitimin ücretsiz olması ve Almanca bilmeyenler için şartlı kabul imkanı gibi nedenler Almanya'yı Türk öğrenciler için cazip hale getiriyor. 

SIFIR ALMANCA - ALMANYA’da ALMANCA BİLMEDEN ÜNİVERSİTE OKUMAK 

Sıfır Almanca ile Almanya'da üniversite okumak mümkün mü? Sıfır Almanca ile Almanya’da üniversite eğitimine başvurabilir miyim? Almanca bilmeden almanyada üniversite okuyabilir miyim? Tüm bu soruların cevabı EVET! Hiç Almanca bilmeden sıfır Almanca ile Almanya'daki üniversitelere başvurabilir ve okuyabilirsiniz. Bu, “şartlı kabul” uygulaması ile mümkün oluyor. Şartlı kabul alan öğrencilere genellikle Almanca dil eğitimi alabilecekleri bir hazırlık süreci sunulur. Bu süreçte:

  • Hazırlık Programları: Dil yeterliliği olmayan öğrenciler, üniversitenin sunduğu dil kurslarına katılarak gerekli seviyeye ulaşabilir.
  • Dil Sertifikası: Dil kurslarını tamamladıktan sonra TestDaF veya DSH gibi dil yeterlilik sınavlarına girerek sertifika alabilirsiniz.

ALMANYA ŞARTLI KABUL

Almanya Şartlı Kabul nedir? Almanya'da lisans eğitimi Şartlı Kabul nedir? Şartlı Kabul ne demek? Şartlı Kabul, en kısa ifadeyle, Almanya’da henüz Almanca bilmeden de Almanca şartı koyan üniversitelere başvurabilmenizi sağlayan bir uygulamadır. Bir nevi, sonradan Almanca öğreneceğinize dar, tutmak zorunda olduğunuz, bir söz veriyorsunuz. Genellikle, Almanca dil yeterliliği konusunda olan bu şartlı kabulde, okulun size tanıdığı süre içerisinde Almanca sertifikanızı üniversiteye sunmanız gerekmektedir. 

Almanya Şartlı Kabul dil seviyesi nedir? Şartlı kabulden sonra, size tanınan süre içerisinde Almancanızı C1 seviyesine getirmeniz gerekmektedir. Başvurudan önce ise, bazı devlet üniversitelerine Almanca bilmeden sıfır Almanca ile başvurabilirsiniz ancak bazı devlet üniversiteleri ise şartlı kabule başvurabilmeniz için en az A2 gibi Almanca dil seviye isteyebilmektedir. 

Almanya Şartlı Kabul süresi ne kadardır? Öğrencilere 1 ila 2 yıl arasında süre tanınır ve Almancanızı size tanınan bu süre içerisinde C1 seviyesine getirmeniz gerekir. 

Almanya Şartlı kabul başvurusu nasıl yapılır? Şartlı Kabul nasıl alınır? Şartlı kabule başvurmak ve bunun olumlu sonuçlanması için, başvuracağınız üniversitenin dil şartı hariç diğer tüm şartlarını eksiksiz karşılamanız gerekmektedir. Örneğin, istenilenin minimum puan gibi.

Almanya Şartlı Kabul aldıktan sonra ne yapılır? Şartlı kabul sonrası süreç nasıldır? Şartlı kabul aldıktan sonraki süreç, bir takım belgelerin teslim edilmesini gerektiren görece rahat bir süreçtir. Şartlı kabul aldıktan sonra, şartlı kabul mektubunuz ve kayıt olduğunuz kursa ait kayıt belgesi yanı sıra vize için gerekli tüm diğer belgelerle birlikte konsolosluklara başvuru yapılır. 

Almanya Şartlı Kabul başvuruları ne zaman? Şartlı kabul başvuru tarihleri nedir? Şartlı kabul için başvuru tarihleri yılda iki farklı tarihte Haziran ve Aralık aylarında olur. Yaz dönemindeki başvurular genellikle Haziran’da başlar ve Temmuz 15’e kadar devam eder. Kış dönemi başvuruları ise genellikle Aralık ayında başlar ve 15 Ocak’a kadar şartlı kabul başvuruları alınır. Ancak, öğrencilerin tüm işlemlerini 1,5 - 2 ay öncesinden tamamlamış olmaları iyi olur, çünkü sonuçların belli olması 1,5 ayı bulabilmektedir. 

Başvuru tarihleri ve detayları her üniversitenin resmi web sitesinde bulunabilir. Uni-assist portalı da bu süreçte size rehberlik eder.

Almanya Şartlı Kabulde çalışma izni var mı? Evet, var. Şartlı kabul ile üniversitenin dil eğitimine ya da üniversitenin dışında bir dil kursuna başlayan öğrenciler, yasal çalışma izni alabilirler. Genellikle öğrenciler haftada 20 saate kadar part time bir işte çalışabilirler. Ancak, yasal çalışma izni konusunda öğrencinin eğitim gördüğü eyalete göre bu durumda bir farklılık olabilir. 

Almanya'da Şartlı Kabul Veren Üniversiteler Hangileri?

Almanya'da almanca bilmeyen ve bu yüzden şartlı kabule ihtiyaç duyan öğrencilere, Humboldt-Universität zu Berlin, Ludwig Maximilian University of Munich (LMU) üniversitesi gibi üniversiteler şartlı kabul imkanı verirler.  

Bazı Alman üniversiteleri, yabancı öğrencilere şartlı kabul imkanı sunar. Bu üniversiteler, genellikle dil veya akademik yeterlilik eksikliği olan adaylara hazırlık süreci tanır.

Bahsi geçen üniversitelerde şartlı kabul ile başvuru yapabilir ve okuyabiliriniz. 

Şartlı kabul veren üniversitelerden bazıları:

  1. Humboldt-Universität zu Berlin
  2. Technische Universität München (TUM)
  3. Universität Hamburg
  4. RWTH Aachen University
  5. Ludwig Maximilian University of Munich (LMU)
  6. Heidelberg University

Uni-assist ile Şartlı Kabul Başvurusu Nasıl Yapılır?

Uni-assist, yabancı öğrencilerin Almanya'daki üniversitelere başvurmalarını kolaylaştıran bir platformdur. Bu sistemde:

  1. Gerekli Belgeler: Diploma, transkript, YKS sonucu ve varsa dil sertifikalarınızı hazırlayın.
  2. Online Başvuru: Uni-assist portalına kayıt olun ve belgelerinizi yükleyin.
  3. Değerlendirme: Belgeleriniz incelendikten sonra uygun üniversitelere şartlı kabul için iletilir. İnceleme işlemi genellikle için 1,5 -2 ay sürebilir.  

Almanya hangi dil sertifikalarını kabul ediyor? Almanya Üniversiteleri hangi dil sertifikalarını kabul ediyor? Almanya Konsolosluğu hangi dil sertifikasını kabul ediyor? Almanya’da geçerli Almanca dil sertifikaları hangileri? Almanya devlet üniversitelerine lisans veya yüksek lisans başvurularında, dil yeterliliği kanıtı olarak TestDaF, DSH, Telc, Goethe ve DSD sınavlarından alınan sertifikalar kabul edilmektedir. Bu sınavlar, Almanya’da yükseköğrenim görmek isteyen öğrenciler arasında en çok tercih edilen dil yeterlilik sınavlarıdır.

  1. TestDaF: Uluslararası geçerliliği olan bir sınavdır ve Almanca dil yeterliliğini ileri düzeyde (B2-C1) ölçer.
  2. DSH (Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang): Almanya’daki üniversitelerde düzenlenir ve doğrudan üniversite başvuruları için hazırlanmıştır.
  3. Telc (The European Language Certificates): Avrupa Konseyi’nin dil standartlarına uygun olarak Almanca dil seviyesini ölçen bir sertifikadır.
  4. Goethe Sertifikası: Goethe Enstitüsü tarafından düzenlenen ve dünya çapında tanınan bir sınavdır.
  5. DSD (Deutsches Sprachdiplom): Genellikle liselerde verilen, Almanya’daki üniversitelere giriş için geçerli bir dil diplomasıdır.

Bu sertifikalardan birine sahip olmak, Almanca dil yeterliliğini kanıtlayarak başvuru sürecini kolaylaştırır. Özellikle TestDaF ve DSH, yükseköğrenim için en yaygın tercih edilen sınavlardır.