Kanada Yüksek Lisans/Master Eğitimi Hakkında Bilgiler
Rusya’dan sonra yüz ölçümü olarak 2. en büyük ülke olan Kanada toplam 10 eyalet ve 3 bölgeden oluşur. Dünyanın en fazla tatlı su rezervine sahip ülkedir. Nüfus yoğunluğu yüz ölçümüne oranla düşük olan Kanada, eğitimli insanlardan göç kabul etmektedir. Ülkenin eğitim düzey ortalaması dünya genelinde ilk sıralarda olan Kanada’da, okuma yazma bilmeyen insan yok denecek kadar azdır. Nüfusun yüksek oranı üniversite mezunudur.
Kanada iki ana dile sahiptir. Ülkede hem İngilizce hem de Fransızca konuşulur. Hatta marketlerde bile çift etikete rastlamanız çok yüksek ihtimaldir. Eğitim süresince İngilizce dili dışında Fransızca dilini de öğrenmenizin mümkün olabildiğini bilmenizde fayda var.
Kanada Yüksek Lisans/Master Eğitimi
Kanada, yaşam kalitesi bakımından oldukça yüksek bir refah ortamı sunmasının yanı sıra eğitim konusunda da bir hayli öncelik tanımaktadır. Diğer ülkelere oranla başarı ortalamasını yüksek tutan Kanada bu konuda taviz vermemektedir.
Kanada yüksek lisans yaptığınız zaman diplomanız her yerde geçecek ve prestijli bir diplomaya sahip olacaksınız. YÖK tarafından da diplomanız kabul görülecektir. Dil seviyeniz tam olarak yetmediği takdirde önce dil eğitimi alıp sonra yüksek lisans yapma şansınız vardır.
Kanada Üniversiteleri Başvuru Süreci
Başvuru süreçleri, üniversiteye göre değişiklik gösterse de genel olarak Eylül, Ocak ve bazı üniversiteler için de Mayıs ayında başlamaktadır. Eğer yüksek lisans için başvuru yapmak istiyorsanız en geç yedi ay öncesinden işlemlere başlamanız gerekir.
Yüksek Lisans / Master Ücretleri
Yüksek lisans/master ücretleri, tezsiz yapmanız durumunda daha uygun iken tezli yapılan yüksek lisansların ücretleri neredeyse iki katıdır. Elbette ki üniversitenin konumuna, yılı ve kalitesine göre de farklılık gösterir. Tezsiz bir yıl için 10000-25000 CAD aralığında seyrederken tezli yapılan 2 yıllık yüksek lisansların yıllık okul ücretleri 25000–65000 CAD aralığındadır. Böyle olması da birçok bütçeye uygunluk sağlamaktadır.
Ayrıca Kanada’da yüksek lisans yaparken haftalık 20 saatte çalışma hakkınız olacaktır. Böylelikle tam zamanlı çalışarak harcanan paranın yarısı kadar kazanç elde edebilir, masraflarınızı karşılayabilirsiniz. Kanada’da yasal çalışma izniniz eğitim hayatınızla sınırlı değildir. Devlet yüksek lisansını başarıyla bitiren öğrencilerin 1 ile 3 yıl süreyle eğitim sonrası ülkede kalıp iş arama iznine (Post Graduate Work Permit / PGWP) başvurma hakları bulunmaktadır.
Kanada’da Konaklama ve Yaşam Ücretleri
Kanada’da konaklama ve yaşam ücretleri tercihe göre değişkenlik göstermektedir. Eğer okulun içindeki yurtta kalmak istiyorsanız çok konforlu olmadıkları için en uygun olanlar konaklama tipi olarak çok tercih edilir. Fiyatları, aylık 350–800 CAD aralığındadır.
Bu yurtların dışında özel yurtlar bulunmaktadır. Okul yurtlarına kıyasla daha konforlu ve donanımlı olan bu yurt tipleri de tercih edilir. Kalan kişi sayısına göre değişkenlik gösteren konaklama tipi aylık 700–1200CAD aralığındadır. Bunların yanı sıra evde kalmayı tercih edenler için de paylaşımlı evler mevcuttur. Bu tip konaklamaların aylık ücretleri ise genellikle 550-800 CAD arasındadır. Paylaşımlı evde kalmak istemeyip tek başına eve çıkmak isteyenler ise aylık minimum 1600 CAD gözden çıkartmış olmalı.
Kanada Üniversiteleri İçin Gerekli Belgeler
1- Yabancı Dil Yeterlilik Sınavı (IELTS & TOEFL- CAEL & CANTest vb.)
İngilizce Dil yeterliliğinizi ölçen dil sınavlarındaki skorlarınızdır. Biliyorsunuz ki Kanada’da eğitim dili İngilizcedir. Bunun için seviyenizin yeterli olduğunu göstermeniz gerekir. Eğer seviyenizi bilmiyorsanız veya seviyeniz yeterli ise IELTS & TOEFL veya CAEL ve CANTest gibi Kanada’da geçerli olan İngilizce sınavları ile belgelemeniz gerekir. Sınavlara nasıl gireceğinizi bilmiyorsanız EDEX Yurtdışı Eğitim ile iletişimine geçerek bu konuda uzman danışmanlarımızdan destek alabilirsiniz. Eğer İngilizce dil seviyeniz yeterli değil ise öncesinde Kanada Dil Okullarına bir göz atmanızı öneririz.
2- Not Dökümü-GPA (Not ortalaması)
Lisans Diploma Puanı (GPA) not ortalamanız ve ders notları çok önemlidir. Her başvuruda kişiye özel bir yol haritası çizilir. Yani okuyacağınız okula almış olduğunuz (GPA) not ortalamasıyla karar verilir. Tabi almış olduğunuz ders notları, (GPA) not ortalamanız minimum puanla başvurulan üniversiteye veya okumak istediğiniz bölüme göre değişiklik gösterir. Bununla ilgili tüm sorularınızı ister kendiniz okulların internet sitelerini inceleyerek bulabilir, isterseniz de EDEX Yurtdışı Eğitim danışmanlarımızdan destek isteyebilirsiniz.
Bu belgenin İngilizce hazırlanması gerekiyor.
3- Referans Mektubu
Referans mektubunu öğretmenlerinizden alabilirsiniz. Referans mektubunu alırken üniversite eğitiminde okuyacağınız bölümle direkt alakalı olan öğretmenlerinizin referans mektubunu hazırlaması çok daha önemlidir. Referans mektubunun İngilizce dilinde yazılması gerekir. Türkçe yazdırıp sonra bunu İngilizceye de çevirebilirsiniz.
Eğer mimarlık, güzel sanatlar, moda tasarımı gibi bölümlerde okumak istiyorsanız, dosyanıza portföy hazırlamanız gerekir.
4- Niyet Mektubu
Niyet mektubu hazırlamanızı istiyorlar. Niyet mektubunun içeriğinden bahsedecek olursak; öğrencinin o güne kadar almış olduğu eğitimler, başarıları, akademik hedef planı, neden Kanada’da eğitim görmek istediği daha önce böyle bir eğitim alıp almadığı, varsa yapmış olduğu iş veya staj deneyimlerinden bahsettiği sade ve net bir şekilde hazırlanması gereken bir başvuru yazısıdır.
Kanada’da üniversite okumak istiyorsanız ve nasıl bir yol izleyeceğinizi, hangi okulda okumak istediğinize karar vermek veya yardım almak istiyorsanız EDEX Yurtdışı Eğitim ofislerine giderek destek alabilirsiniz.
5- CV
CV istenmektedir. Akademik ve müfredat dışı başarılarınızı, yeteneklerinizi, becerilerinizi ve ilgi alanlarınızı özetleyen bir özgeçmiş yazmanız gerekecektir. Özgeçmişinizi yazarken veya yazdıktan sonra inceleme, hatalarını düzenleme konusunda EDEX Yurtdışı Eğitim danışmanlarından yardım alabilirsiniz.
Kanada Yüksek Lisans/Master için Hizmetlerimiz
- Bütçe ve hedef doğrultusunda akademik danışmanlık
- Uygun bölüm ve üniversite araştırması, başvuru ve kabul süreci yönetimi
- Vize işlemleri ve başvuru süreci yönetimi
- Konaklama ve ulaşım hakkında danışmanlık
- Ülke, şehir ve üniversite oryantasyonu
- Üniversite kayıt işlemleri
- Geçici ve kalıcı konaklama temininde danışmanlık