Kanada'da Lisans Eğitimi ve Eğitim Sistemi Hakkında Bilgiler
‘En İyi Yaşam Kalitesine Sahip Ülkeler’ sıralamasında senelerdir ilk 5’te yerini koruyan Kanada, 2023’te ilk 3’e girmeyi başarmıştır. Bu yüzden yurt dışında eğitim almak isteyen uluslararası öğrencilerin en çok tercih ettiği ülkelerden biri olmaya devam etmektedir. Kanada, kaliteli yaşamın yanı sıra kaliteli üniversite eğitimi almak için ve yaşam maliyetleri olarak ABD, İngiltere vb. gibi ülkelere kıyasla daha ekonomik bir ülkedir. Bu sebep ile Kanada üniversite harç fiyatı bölgelere göre değişiklik göstermekle beraber Türkiye’deki birçok vakıf üniversiteleriyle aynı ücretlerde Kanada’da okumanız mümkündür.
Bahsetmek istediğimiz önemli konulardan bir tanesi de Kanada’nın 2 ana dili olduğudur. Ülkede hem İngilizce hem de Fransızca konuşulur. Hatta marketlerde bile çift etikete rastlamanız çok yüksek ihtimaldir. Bu da eğitim süresince İngilizce dili dışında Fransızca dilini de öğrenmenizin mümkün olabildiğini bilmenizde fayda var.
Kanada'da üniversite okumak istiyorsanız bilmeniz gereken önemli konulardan bir tanesi Kanada denetim mekanizmasıdır. Biraz açacak olursak; Kanada eğitim sistemini tek bir kurum yönetmez. Yani şehir, federal ve eyalet olmak üzere üç idari sistemleri farklılık gösteriyor. Kanada’da eyaletlerin müfredatını geliştiren, sınavların düzeyini denetleyen, ekonomik ve finans ayarlamalarını yapan ve öğretmenlerin eğitim düzeyi yeterli seviyede olup olmadığını denetleyen bir eğitim bakanlığı var.
Kanada Üniversiteleri Eğitim Dili
Kanada’da hem Fransızca hem de İngilizce eğitim alabileceğiniz lisans programları bulunmaktadır. Bölüm çeşitliliği eğitim dili İngilizce olan programlarda daha fazla olsa bile, yeterli dil seviyesini sağlayabildiğiniz takdirde Fransızca lisans programı da okuyabilirsiniz. Eğer İngilizce veya Fransızca dil seviyeniz yeterli değilse üniversite eğitiminden önce Kanada Dil Okulları’nda dil eğitimi alıp daha sonra Kanada’da Üniversite eğitimine başlayabilirsiniz. Daha kapsamlı bir açıklama yapmak gerekirse;
Kanada'da üniversite eğitimi İngilizce veya Fransızca dilinde olduğu için dersleri anlayabilmeniz açısından dil yeterliliğinizin olması gerekir. Eğitime başlamak için seçtiğiniz okula ve programa göre değişiklik göstermekle beraber IELTS, TOEFL veya benzeri dil yeterlilik sınavına girerek minimum 6.0 - 6.5 skor almanız gerekmektedir. Fransızca bölümler içinse DELFT sınavından minimum B2 – C1 seviyesine sahip olduğunuzu gösteren sınav sonucunu okula sunmanız gerekecektir. Eğer bu puanı alamıyor ve 5.5 – 6 puan sınırında kalırsanız da merak etmeyin; üniversitelerin 1.sınıfını Pathway programına katılarak üniversite dersleriyle birlikte dil eğitimi alabilir ve 1 sene kaybetmeden eğitiminizi tamamlama fırsatı elde etmiş olursunuz. Pathway programlarına kaydolabilmek için tek eksiğinizin İngilizce olması gerekmektedir. Diploma notunuz eğer okulların kabul kriterlerinin altında kalıyorsa Pathway programlarına kabul alamayabilirsiniz. Her bölüm ve her üniversite için Pathway programı maalesef ki sunulmamaktadır. Ama 5.5 puanın altında kalırsanız eğitim öncesinde Kanada dil okullarında eğitim alıp geçer skoru almanız sizin için çok daha iyi olacaktır.
Kanada Üniversite Eğitim Sistemi
Kanada üniversiteleri arasında iyi, orta veya kötü diye bir sıralama yapmamız mümkün değildir. Çünkü her üniversite yüksek standartlarda eğitim verir ve birbirleriyle eşdeğerdir. Ülke genelinde yüksek öğretimi en iyi şekilde standardize etmiş ülkelerden birisi de Kanada’dır. Kanada'da üniversite eğitimi almak istiyorsanız önünüzde iki seçeneğiniz var.
Bunların ilki college olarak bilinen yüksekokullar, diğeri ise Kanada üniversiteleridir. Üniversite seçeneğini seçerseniz akademik mesleki eğitim alırsınız, bu da size üniversite ve üzeri diploma derecesi kazandırır (BA, BSc, MA, MSc, PhD vs). Diğer seçeneğimiz olan yüksekokulları seçerseniz size sanat, tasarım, işletme ve teknolojik gibi pek çok alanda sertifika sunar ve iş imkânı sağlar. Bir diğer deyiş ile üniversiteler öğrencileri akademisyenliğe ve/veya AR/GE alanlarına yönelecek kişilere uygunken, sektörde çalışmak isteyen öğrenciler eğitimlerine College’larda başlayıp ihtiyaç duymaları halinde aldıkları diplomayı lisansa tamamlamayı seçmektedir.
College’ların kabul şartları daha esnektir. Türkiye’deki yüksekokullarla hiçbir benzerliği yoktur kafanız karışmasın. Üniversiteye kayıt kolaylığı açısından önce bir kolej eğitimi alıp sonrasında 3. ve 4. yıllar için istediğiniz bir üniversiteye geçip eğitiminizi tamamlamanız daha mantıklı olacaktır. Bu seçenek uluslararası öğrencilerin çok sık tercih ettiği bir seçenektir ve bu kolejler 4 yıllık bölümlere göre oldukça ekonomiktir.
Kanada Üniversitelerinde YÖK Denkliği
Kanada üniversitelerinden alacağınız diplomanın Türkiye’de YÖK denkliği vardır. Sadece Türkiye’de değil, tüm dünya ülkelerinde de geçerliliği kabul görülmektedir.
Kanada’da Sınavsız Üniversite’de Okuma Hakkınız var
Kanada’da üniversite okumanız için Türkiye’deki gibi YGS, LYS veya bunun gibi herhangi bir sınava girmenize gerek yoktur. Bununla beraber Kanada’da istediğiniz bir üniversitede, istediğiniz bir bölümü seçme şansınız vardır. Özellikle altını çizmek gerekir ki istediğiniz bölümü okumanız için lisede mutlaka o bölüm ile alakalı bir bölümde eğitim almış olmanız gerekmez. Kısacası Kanada’da istediğiniz kişi olma şansını ve özgürlüğünüzü elinize almış olursunuz.
Kanada’da Eğitim ve Çalışma İzinleri
Kanada’yı diğer ülkelerden ayıran en önemli özelliğinden bir tanesi de öğrencilerine çalışma izni veriyor olmasıdır. Kanada’da üniversite okumaya karar verdiyseniz, eğitim hayatınız boyunca haftada 20 saat, tatillerde haftada 40 saat yasal çalışma izninizin olacağını bilmenizde fayda var. Üniversiteye başlayan öğrenciler eğitimleriyle beraber çalışma izinlerini de alıp hemen çalışmaya başlayabilir duruma geliyorlar. Böylece sürekli cebinizden para harcamayıp kendi özel ihtiyaçlarınızı kazancınızla karşılayabilirsiniz. Çalışmanızın para kazanmak dışında başka olumlu yanları da var. Sosyal çevreniz sadece okul ile sınırlı kalmaz, sürekli İngilizce konuşarak dil seviyenizi daha ileriye taşırsınız.
Kanada’da yasal çalışma izniniz eğitim hayatınızla sınırlı değildir. Devlet yüksek okullarından ve/veya üniversiteden mezun olan öğrencilerin 1 ile 3 yıl süreyle eğitim sonrası ülkede kalıp iş arama iznine (Post Graduate Work Permit / PGWP) başvurma hakları bulunmaktadır.
Kanada Üniversite Başvuru Tarihleri ve Başvuru Şartları
Kanada’da üniversitelerde sunulan programların tamamı Eylül başlangıçlıdır. Eylül başlangıcına ek olarak bazı programlar Ocak ve hatta Mayıs aylarında da başlayabilir. En geniş program başlangıç seçenekleri genellikle College’larda sunulur. Başvurular, okullara ve bölümlere göre değişmekle birlikte, program başlangıcının 10 ay, 1 yıl öncesinden açılır. İzlemeniz gereken rota ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için EDEX Yurtdışı Eğitim danışmanlarından yardım alabilirsiniz.
Kanada üniversiteleri başvuru şartları her üniversite için farklılık gösterir. Her eyaletin kendine göre başvuru şartları vardır. Başvuruları direkt kabul eden üniversitelerde vardır. Yüksek öğretim kurumlarının kabul şartlarını göz önünde bulundurarak belge listesi oluşturur ve doğruca kuruma göndererek başvuru yapabilirsiniz.
Kanada Üniversiteleri İçin Gerekli Belgeler;
1- Yabancı Dil Yeterlilik Sınavı (IELTS & TOEFL- CAEL & CANTest vb.)
İngilizce Dil yeterliliğinizi ölçen dil sınavlarındaki skorlarınızdır. Biliyorsunuz ki Kanada’da eğitim dili İngilizcedir. Bunun için seviyenizin yeterli olduğunu göstermeniz gerekir. Eğer seviyenizi bilmiyorsanız veya seviyeniz yeterli ise IELTS & TOEFL veya CAEL ve CANTest gibi Kanada’da geçerli olan İngilizce sınavları ile belgelemeniz gerekir. Sınavlara nasıl gireceğinizi bilmiyorsanız EDEX Yurtdışı Eğitim ile iletişimine geçerek bu konuda uzman danışmanlarımızdan destek alabilirsiniz. Eğer İngilizce dil seviyeniz yeterli değil ise öncesinde Kanada Dil Okullarına bir göz atmanızı öneririz.
2- Not Dökümü - GPA (Not ortalaması)
Lise Diploma Puanı (GPA) not ortalamanız ve ders notları çok önemlidir. Her başvuruda kişiye özel bir yol haritası çizilir. Yani okuyacağınız okula almış olduğunuz (GPA) not ortalamasıyla karar verilir. Tabi almış olduğunuz ders notları, (GPA) not ortalamanız minimum puanla başvurulan üniversiteye veya okumak istediğiniz bölüme göre değişiklik gösteriyor. Bununla ilgili tüm sorularınızı ister kendiniz okulların internet sitelerini inceleyerek bulabilir, isterseniz de EDEX Yurtdışı Eğitim danışmanlarımızdan destek isteyebilirsiniz.
Bu belgenin İngilizce hazırlanması gerekiyor.
3- Referans Mektubu
Referans mektubunu öğretmenlerinizden alabilirsiniz. Referans mektubunu alırken üniversite eğitiminde okuyacağınız bölümle direkt alakalı olan öğretmenlerinizin referans mektubunu hazırlaması çok daha önemlidir. Referans mektubunun İngilizce dilinde yazılması gerekir. Türkçe yazdırıp sonra bunu İngilizceye de çevirebilirsiniz.
Eğer mimarlık, güzel sanatlar, moda tasarımı gibi bölümlerde okumak istiyorsanız, dosyanıza portfolyo hazırlamanız gerekir.
4- Niyet Mektubu
Niyet mektubu hazırlamanızı istiyorlar. Niyet mektubunun içeriğinden bahsedecek olursak; öğrencinin o güne kadar almış olduğu eğitimler, başarıları, akademik hedef planı, neden Kanada’da eğitim görmek istediği daha önce böyle bir eğitim alıp almadığı, varsa yapmış olduğu iş veya staj deneyimlerinden bahsettiği sade ve net bir şekilde hazırlanması gereken bir başvuru yazısıdır.
Kanada’da üniversite okumak istiyorsanız ve nasıl bir yol izleyeceğinizi, hangi okulda okumak istediğinize karar vermek veya yardım almak istiyorsanız EDEX Yurtdışı Eğitim ofislerine giderek destek alabilirsiniz.
5- CV
CV istenmektedir. Akademik ve müfredat dışı başarılarınızı, yeteneklerinizi, becerilerinizi ve ilgi alanlarınızı özetleyen bir özgeçmiş yazmanız gerekecektir. Özgeçmişinizi yazarken veya yazdıktan sonra inceleme, hatalarını düzenleme konusunda EDEX Yurtdışı Eğitim danışmanlarından yardım alabilirsiniz.
Kanada’da Lisans için Danışmanlık Hizmetlerimiz
- Bütçe ve hedef doğrultusunda akademik danışmanlık
- Uygun bölüm ve üniversite araştırması, başvuru ve kabul süreci yönetimi
- Vize işlemleri ve başvuru süreci yönetimi
- Konaklama ve ulaşım hakkında danışmanlık
- Ülke, şehir ve üniversite oryantasyonu
- Üniversite kayıt işlemleri
- Geçici ve kalıcı konaklama temininde danışmanlık