İngiltere'de Lisans Eğitimi

Tüm Okulları Gör

İngiltere'de Lisans Eğitimi Hakkında Bilgiler 

İngiltere'deki üniversitelerde eğitim süresi genellikle 3 yıldır. Sektör deneyimi açısından staj imkânı sunan programlarda ise eğitim süresi 4 yıla uzamaktadır. Tıp, diş hekimliği, eczacılık, mimarlık gibi bölümlerde eğitim süresi 4-6 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

İngiliz eğitim sistemi diğer ülkelerin eğitim sisteminden farklıdır. Bu sebeple uluslararası öğrencilerin İngiltere’de lisans eğitimi alabilmeleri için bazı şartları sağlamaları gerekmektedir. İyi derecede İngilizce diline hâkim olunması ve lisede A-Level veya dengi bir eğitim alınmış olması bu şartların başında gelmektedir. Dengi bir eğitim alınmadıysa, İngiliz eğitim sistemi öğrenciden 1 yıllık Foundation (hazırlık) eğitimi almasını istemektedir.

‘Hazırlık’ denildiğinde çoğu kişinin kafasında canlanan eğitim ‘1 yıl süren yabancı dil eğitimi’ olur. Fakat burada bahsi geçen hazırlık eğitimi, sadece dil seviyesini yükseltmeye yönelik değildir. Öğrencinin sahip olduğu İngilizce seviyesini akademik eğitimi takip edebilecek hale getirirken akademik eksikliklerinin de giderilmesini hedefleyen bir eğitimdir. Foundation programına katılabilmek için en az B1 seviyesinde İngilizce bilmek gerekir. Eğer öğrenci yeterli düzeyde İngilizce bilgisine sahip değilse, öncesinde İngiltere Dil Okullarında eğitim alması gerekecektir. Çünkü Foundation programında İngilizce olarak eğitim verilir. Foundation programını başarıyla tamamlayan öğrenciler İngiltere’de üniversite eğitimi almaya hak kazanırlar. Foundation programları üniversitelerin kendi bünyesinden veya bağlantılı oldukları kolejlerden de alınabilmektedir.

A-Level Nedir? Neden A-Level Eğitimi Almanız Gerekir? 

İngiliz eğitim sisteminin diğer ülkelerin eğitim sisteminden farklı olduğundan bahsetmiştik. İngiltere’de liseyi bitiren bir öğrenci 13 yıl akademik eğitim almış olarak mezun olur. Bu 13 yılın son iki yılında Advanced Level (diğer bir deyiş ile A-Level) eğitimini tamamlayıp A-Level sınav sonuçları ile üniversite başvurularını gerçekleştirir. A-Level eğitimi veya bu eğitime denk tutulan Advanced Placement (AP) veya International Baccalaureate (IB) Diploması olmayan öğrencilerin İngiltere’nin en iyi üniversiteleri olarak bilinen University of Oxford, University of Cambridge, The London School of Economics and Political Science (LSE), Imperial College London ve University College London’da eğitim alma şansları bulunmaz.

Eğer bu okullarda okumayı planlıyorsanız ve lisenizde A-Level, AP ve/veya IB programları sunulmuyorsa ‘her şey için çok geç’ demek değil. Hedefinize ulaşmak için izleyebileceğiniz rotalar ile ilgili bilgi almak için EDEX Yurtdışı Eğitim danışmanlarından yardım alabilirsiniz.

Bu 5 üniversite harici İngiltere ve dünyanın önde gelen üniversitelerinde eğitim almak istiyorsanız ve standart lise diplomasına sahipseniz okulların sunduğu Foundation programını bitirmeniz gerekmektedir.

Türkiye’de liseyi bitiren bir öğrenci (1 sene hazırlık eğitimi almış olsa dahi) 12. sınıf mezunu olarak gözükeceğinden, liseyi 1 yıl eksik okumuş olarak kabul edilmektedir. Bu sebepten ötürü A-Level veya dengi bir lise eğitimi almayan bir öğrenci, İngiltere’deki her üniversitede direkt lisans eğitimine başlayamaz. Eğitim sistemleri arasındaki farkı kapatmak ve İngiltere’de üniversite okuyabilmek için ilk olarak Foundation (Hazırlık) eğitimi alınması gereklidir.

İngiltere'de A-Level Eğitim Nasıl İşler? 

İngilterede A-level üniversite eğitimi, üniversiteler tarafından değil, liseler ve College’lar tarafından verilmektedir. A-Level eğitim toplamda 2 yıl sürmektedir. Eğitim süresi boyunca en az 3 ve en fazla 5 ders alınabilmektedir. Öğrencilerin üniversite eğitimlerinde okumak istedikleri bölümü seçebilmeleri için mühendislik, tıp vs. bölümlerinde matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi dersleri seçmeleri gerekir. Bu eğitim tamamen İngilizcedir. Bu sebeple İngilizce dil seviyenizin yeterli seviyede olması şarttır. Bu eğitimin içinde İngilizce dil dersi yoktur.

A-Level Eğitim iki aşamadan oluşur. Uluslararası öğrenciler ilk yıl A Level diğeri A2 eğitimlerini tamamladıktan sonra İngiltere’de üniversite eğitimi almaya hak kazanır. Bu iki yılda alınan dersler aynıdır. Mühendislik için yola çıkıldıysa 2 yılda aynı dersleri almak zorundadır öğrenci. A-level eğitimi alan öğrenciler her yıl haziran ayında yapılan sınava girmek zorundadır. Eğer bu sınavı veremezlerse Ocak ayında tekrar girme hakları vardır. Öğrencilerin bu sınavdan geçer not almaları mecburi olmakla birlikte, bu eğitimde 3 veya 4 dersten yüksek not alarak başarılı bir not ortalamasını tutturmaları gerekecektir.

UCAS nedir?

Universities & Colleges Admissions Service (yani UCAS), öğrencileri üniversite veya kolej yerleştirme sistemidir. Öğrencilerin İngiltere’deki üniversitelere başvururken en doğru şekilde başvurmalarına yardımcı olur. UCAS, öğrencilerin o zamana kadar almış oldukları eğitimleri ve hazırladıkları dosyalarındaki başarılarına göre en doğru üniversiteyi seçme imkânı sunar ve başvurunun en doğru nasıl yapılacağı hakkında tavsiyeler verir. Bir akademik yıl içerisinde öğrenciler 5 üniversite seçebilmektedirler.

UCAS başvuruları EDEX Yurtdışı Eğitim tarafından yapılmaktadır. 

İngiltere Üniversite Başvuru Süreci 

İngiltere üniversite başvuru süreci; Eğitimler genellikle Eylül ya da Ekim aylarında başlar. Bunun için de bir yıl önceden sonbahar aylarında başvuru yapılmış olması gerekmektedir. Bazı okullarda (Oxford, Cambridge, LSE vb.) ve tıp fakültelerinde Eylül- Ekim aylarında kontenjanlar dolmuş ve başvurular sona ermiş olur. Öğrencinin başvuru sürecinde bu durumları da göz önünde bulundurması gerekmektedir. 

A-Level eğitim ve Dil eğitimi gibi gerekli eğitimleri almış ve başvuru için hazır olan öğrenciler UCAS aracılığıyla direkt başvuru yapabilir. UCAS ile 5 üniversite seçimi yapılabilmektedir. Başvurulan üniversite öğrenciyi kabul etmezse başvuru belgelerini UCAS öğrenci açığı olan diğer üniversitelere gönderir ve bu sayede uygun bir üniversiteden kabul alarak eğitiminize başlayabilirsiniz.  

İngiltere Üniversite Kabul Şartları ve Gerekli Olan Belgeler 

İngiltere üniversite kabul şartları; Her başvuru kişiye özel yapılır. Bu sebeple başvuru yapan öğrencinin GPA (Not ortalaması), katıldığı aktiviteler, aldığı dersler, okumak istediği bölüm ve İngilizce dil seviyesi gibi bilgileri çok önemlidir. 

  • Pasaport - yapacağımız başvuruda uluslararası geçerliliği olan kimlik belgesi sunulmalıdır.

  • Lise Transkripti (GPA) not ortalamanız ve ders notları çok önemlidir. Her başvuruda kişiye özel bir yol haritası çizilir. Yani okuyacağınız okula almış olduğunuz (GPA) not ortalamasıyla karar verilir. Buna ek olarak lisede A-Level veya dengi eğitim alıp almadığınız da çok önemlidir.

  • İngilizce Dil yeterliliği ölçen dil sınavlarındaki skorunuzun yüksek olması beklenir. Lisans programlarına direkt kabul için istenilen skor okuyacağınız bölüme göre IELTS 6.0 – 7.0 arasında değişmektedir.

  • Referans mektubu istenir. Bu mektubu öğretmenlerinizden yazmasını isteyebilirsiniz. 

    Referans mektubu nasıl yazılır? Üniversite eğitiminde okuyacağınız bölümle direkt alakalı olan öğretmenlerinizin referans mektubunu hazırlaması çok daha önemlidir. Referans mektubunun güzel bir İngilizceyle yazılması beklenir. Bunu sağlayamıyorsanız Türkçe yazdırıp İngilizceye çevirtebilirsiniz. Nasıl yapılacağı  veya nasıl yazılacağı hakkında destek almak isterseniz EDEX Yurtdışı Eğitim danışmanlarından yardım alabilirsiniz.
  • Eğer mimarlık, güzel sanatlar, moda tasarımı, oyunculuk, konservatuar gibi bölümlerde okumak isteniyorsa, dosyaya ek olarak portfolyo hazırlanması gerekmektedir,

  • Niyet Mektubu istenmektedir. Niyet mektubunun içeriğinde; öğrencinin o güne kadar almış olduğu eğitimler, başarıları, akademik hedef planı, neden İngiltere’de eğitim görmek istediği, daha önce böyle bir eğitim alıp almadığı, varsa yapmış olduğu iş veya staj deneyimlerinden bahsettiği, sade ve net bir şekilde hazırlanması gereken bir başvuru yazısıdır. Niyet mektubunu yazarken veya yazdıktan sonra inceleme, hatalarını düzenleme veya en başından nasıl yazılacağı konusunda destek almak isterseniz, EDEX Yurtdışı Eğitim danışmanlarından yardım alabilirsiniz.

  • CV istenmektedir. Akademik ve müfredat dışı başarılarınızı, yeteneklerinizi, becerilerinizi ve ilgi alanlarınızı özetleyen bir özgeçmiş yazmanız gerekecektir. Özgeçmişinizi yazarken veya yazdıktan sonra inceleme, hatalarını düzenleme konusunda EDEX Yurtdışı Eğitim danışmanlarından yardım alabilirsiniz.

İngiltere’de Lisans için Danışmanlık Hizmetlerimiz;

  • Bütçe ve hedef doğrultusunda akademik danışmanlık

  • Uygun bölüm ve üniversite araştırması, başvuru ve kabul süreci yönetimi

  • Vize işlemleri ve başvuru süreci yönetimi

  • Konaklama ve ulaşım hakkında danışmanlık

  • Havaalanı karşılama ve transfer hizmeti

  • Ülke, şehir ve üniversite oryantasyonu

  • Üniversite kayıt işlemleri

  • Geçici ve kalıcı konaklama temininde danışmanlık

  • İkamet izni ve diğer resmi başvuruda danışmanlık

  • Acil durum desteği