Amerika'da Lisans Eğitimi

Tüm Okulları Gör

Amerika'da Üniversite Eğitimi Hakkında Bilgiler 

Amerika’da üniversite eğitim sistemi diğer ülkelerden biraz farklıdır. Amerika’da tüm eyaleti kapsayan ortak bir eğitim sistemi bulunmamaktadır. Her eyaletin kendi eğitim sistemini ve politikalarını belirleyen farklı kurumlar bulunmaktadır. Amerika’da üniversite eğitimi ortalama 4 yıl sürer ve size 2 seçenek sunar. Bunlardan ilki direkt 4 yıllık bir üniversiteye girmeniz, diğeri ise önce 2 yıllık bir hazırlık programı okuduktan sonra istediğiniz üniversiteye başvurup 2 yıl daha okuyarak 4 yıllık bir lisans diploması alınmasıdır. 

Amerika’da 4 Yıllık Üniversite Eğitimi

Amerika’da 4 yıllık üniversite eğitimine hak kazanabilmek için öncelikle GPA (not ortalamanız) yüksek olması, İngilizce dil yeterlilik sınavından (IELTS &TOEFL) geçer not alınması, (bu istediğiniz üniversiteye göre değişiklik gösterir) ve son olarak SAT & ACT (ABD üniversite giriş skoru) istenilen sonuçta olması gereklidir. Her üniversite SAT & ACT sınavı istemeyebilir, bu nedenle şartlar üniversiteye göre değişiklik gösterir. Eğer bu şartlar sağlanmıyorsa ABD’nin uluslararası öğrencilere ve kendi halkına sunduğu Community College’ler vardır. Bu programa Amerika’nın kendi halkı ve uluslararası öğrenciler ciddi sayıda katılım gösterir. 4 yıllık bir üniversiteye kabul şartları ağır olduğundan öncesinde bir College’da Associate Degree (ön lisans) eğitimi alıp daha sonrasında 4 yıllığa tamamlamak daha erişilebilir bir yoldur. 

Eğer TOEFL veya IELTS sonuçları üniversitenin belirlediği puanın biraz altındaysa ancak öğrenci diğer bütün şartları sağlıyorsa üniversiteden şartlı kabul alabilir. Bu durumda öğrenci okula kabul edilir ve haftada belli bir saat İngilizce dersi almakla yükümlü olur. 

Amerika Community College 2+2 (Eğitim Sistemi) 

Kolej kelimesinin karşılığı Türkçede özel lise olduğu için kafa karışıklığına sebep olsa da Amerikan eğitim sistemindeki College’ların sunduğu eğitim çok farklıdır. Community College’ları 2 yıllık ön lisans diploması veren ve not ortalamasının yeterli olması durumunda, sene kaybı yaşamadan 4 yıllık lisans programlarının 3. sınıfına geçiş sağlayan eğitim kurumlarıdır. Community College’lar bulundukları bölgedeki iş piyasasının ihtiyaçlarına değinen eğitimler verir. Bu programlar, program ücretleri ve mezuniyet sonrası sunduğu fırsat çeşitliliği bakımından, uluslararası öğrencilerin en çok tercih ettiği eğitim programlarıdır. Bütün öğrenciler 2 yıl eğitim aldıktan sonra Amerika’nın önemli üniversitelerine geçiş yaparak son 2 yıllarını orada tamamlar ve sonrasında 4 yıllık Üniversite lisans programından diploma alma şansı elde eder. 

Amerika Üniversite Başvuru Tarihi  

Amerika üniversite başvurusu için liseden mezun olmadan önce karar verilmiş ve sonrasında gerekli hazırlıklar yapılmış olmalıdır. Amerika’da üniversite eğitimine zaman kaybetmeden başlayabilmek için başvurulara en az 6 ay önceden başlanması gerekmektedir. 

Amerikan üniversitelerinin belirli bir başvuru tarihleri yoktur. Erken kararlar için başvurular ortalama ekim ayının ortası ile kasım ayının başı arasında olur. Asıl başvurular ise ocak ayı ile mart ayı arasında yapılmaktadır. 

Amerika Üniversite Başvurusu Nasıl Yapılır? 

Amerika üniversite başvurusu için; Amerika üniversitelerinde okumaya karar verdikten sonra, mezun olmadan veya okumak istenilen dönemden en az 6 ay önce üniversitelere başvuru için gerekli olan evrakları hazırlamaya başlamak gerekmektedir. Amerika’da üniversitelere çoğunlukla online olarak başvuru yapılabilir ama hâlâ kâğıt ile başvuru formunu kabul eden okullar da vardır. Hangisini kabul ettiğini başvuru yapılmak istenen okulun internet sitesini inceleyerek uluslararası öğrenciler için online formatta mı, yoksa kâğıt formatında mı istediğini öğrenip ona göre doldurulması yeterli olacaktır. 

Başvuru formunu doldurduktan sonra okullara başvuru ücretinin yatırılması gerekir. Amerika’da üniversite fiyatları okuldan okula değişiklik göstermektedir. En ucuz Amerika üniversitelerini araştırarak bulabilmeniz mümkündür. Başvuru ödemesi için kredi kartı ile ödeme yapılabilmektedir. 

Başvuru ücretini ödedikten sonra, Amerika'da üniversite okumak için gerekli belgelerin son başvuru tarihine kadar okula iletilmesi gerekmektedir. 

Amerika'da bazı üniversiteler son başvuru tarihlerini belirtmezler ve bu okullara başvurduğunuz program doluluğa ulaşana veya ders yılı başlayana kadar başvuru yapma imkânı vardır. 

Eğer üniversitelere başvuru yapmak için gerekli GPA (not ortalaması) veya TOEFL & IELTS gibi dil seviye sınav skorları yeterli değilse ama diğer koşulları sağlanıyorsa üniversitelerin öğrencilere sundukları bir diğer seçenek de şartlı kabul sistemidir. Okul tarafından şartlı kabul edilip edilmediğinizi okulların internet sitesinden öğrenebilirsiniz. 

Birden fazla üniversiteye başvuru yapmak isterseniz dünya üzerinde ve Amerika’da 700’den fazla üniversite veya kolejlerin ortak kullandıkları başvuru sistemi Common Application üzerinden başvurular yapılabilmektedir. Common Application’a kayıt olduktan sonra hem okumak istenilen üniversiteleri araştırabilir hem de tek bir platform üzerinden bu okullara başvuru yapılabilmektedir. 

Common Application sistemi temel bilgilerinizi içerdiğinden her seferinde aynı işlemleri tekrar yaparak zaman kaybettirmez ve hata yapılmasının önüne geçer. Bazı okullar ortak başvuruda ek belgeler de istemektedir. Başvurmak istenilen okulların bilgileri de sistemde olduğundan, okulların son başvuru tarihlerini ve istedikleri ek belgeleri okuyarak eksiksiz olarak başvuru yapmanıza olanak sağlayıp, öğrencilere büyük ölçüde yardımcı olmuş olur. 

Üniversitelerin kendi internet sitelerini inceleyerek bu başvuru sistemini kabul edip etmediklerini de öğrenmek mümkündür. 

Amerika Üniversite Kabul Şartları

Amerikan eğitim sistemi; üniversiteler için gerekli belgeleri eksiksiz ve noter onaylı olarak gönderilmesini istemektedir. Üzerinde herhangi bir oynama yapılmaması için noter tasdikli ve el değmemiş olarak istemektedir. Başvuru yapılan üniversite veya bölümlere göre farklı belgeler istenmektedir. Bazı üniversiteler diplomanızın ve ders notlarınızın tarafsız ve yetkili kurumlar tarafından incelenmesini talep edebilir.

  • Pasaport - yapacağınız başvuruda uluslararası geçerliği olan kimlik belgesi sunulmalıdır.

  • Mezun olunacak okuldan alınan öğrenci belgesi / mezun olunan okulun diploması 

  • Not ortalaması (GPA) en az 2,5 puan olarak istensede, Amerika’da burs almak ya da prestijli bir üniversitede okumak isteniyorsa bunun çok daha üstünde bir not ortalaması alınması gerekir. 

  • Amerika üniversite giriş skoru SAT & ACT gibi standart kabul sınavına girmeniz ve geçer skor alınması istenmektedir. Her okul için geçerli değildir. Üniversiteye göre değişiklik göstermektedir. 

  • İngilizce Dil yeterliliğini ölçen dil sınavlarındaki skorlardır. Seviyenizi bilmiyorsanız veya IELTS & TOEFL sınavlarına nasıl gireceğinizi bilmiyorsanız bunun için EDEX Yurtdışı Eğitim ile iletişimine geçerek bu konuda danışmanlarımızdan destek alabilirsiniz. 

  • Referans mektubu istenir. Bu mektubu öğretmenlerinizden yazmasını isteyebilirsiniz. 

    Referans mektubu nasıl yazılır; üniversite eğitiminde okuyacağınız bölümle direkt alakalı olan öğretmenlerinizin referans mektubunu hazırlaması çok daha önemlidir. Referans mektubunun güzel bir İngilizceyle yazılması beklenir. Bunu sağlayamıyorsanız Türkçe yazdırıp İngilizceye çevirtebilirsiniz. Nasıl yapılacağı  veya nasıl yazılacağı hakkında destek almak isterseniz EDEX Yurtdışı Eğitim danışmanlarından yardım alabilirsiniz.
  • Eğer mimarlık, güzel sanatlar, moda tasarımı, oyunculuk, konservatuar gibi bölümlerde okumak isteniyorsa, dosyaya ek olarak portfolyo hazırlanması gerekmektedir.

  • Niyet mektubu istenmektedir. Niyet mektubu; öğrencinin o güne kadar almış olduğu eğitimler, başarıları, akademik hedef planı, neden Amerika’da eğitim görmek istediği, daha önce böyle bir eğitim alıp almadığı, varsa yapmış olduğu iş veya staj deneyimlerinden bahsettiği sade ve net bir şekilde hazırlanması gereken bir başvuru yazısıdır.

  • CV istenmektedir. Akademik ve müfredat dışı başarılarınızı, yeteneklerinizi, becerilerinizi ve ilgi alanlarınızı özetleyen bir özgeçmiş yazmanız gerekecektir. Özgeçmişinizi yazarken veya yazdıktan sonra inceleme, hatalarını düzenleme konusunda EDEX Yurtdışı Eğitim danışmanlarından yardım alabilirsiniz.

Amerika’da Lisans için Danışmanlık Hizmetlerimiz

  • Bütçe ve hedef doğrultusunda akademik danışmanlık

  • Uygun bölüm ve üniversite araştırması, başvuru ve kabul süreci yönetimi

  • Vize işlemleri ve başvuru süreci yönetimi

  • Konaklama ve ulaşım hakkında danışmanlık

  • Ülke, şehir ve üniversite oryantasyonu

  • Üniversite kayıt işlemleri

  • Geçici ve kalıcı konaklama temininde danışmanlık

Üniversite blog