Almanya'da Lisans Eğitimi

Tüm Okulları Gör

Almanya'da Lisans Eğitimi Hakkında Bilgiler

Almanya'daki devlet üniversiteleri, hükümet tarafından finanse edildiği için okuldan okula değişkenlik gösteren dönemlik harç sistemi ile üniversite eğitimi alabiliyorsunuz. Dönemlik eğitim ücreti olarak alına harç paraları ortalama 170€ - 330€ aralığındadır. Ayrıca bu harç ücretinin içinde,  öğrencilere kendi eyaletinde ücretsiz ulaşım sağlayabileceği bir kart verirler. Yabancı öğrencilere haftalık 20 saat, yıllık 180 yarım gün çalışma izne veren Alman hükümeti, öğrenci statüsünde çalışanların belirli bir tutara kadar ki kazancından vergi almamaktadır. Tüm bu özellikler göz önünde bulundurulduğunda, Almanya, diğer birçok ülkeye göre çok daha uygun bir eğitim imkanı sunmaktadır.

Almanya Üniversiteleri'nin başvuru dönemleri üniversite ve bölüm tercihlerine göre değişiklik göstermekle birlikte, genellikle kış dönemi için 15 Temmuz, yaz dönemi için ise 15 Ocak denilebilir. Dolayısıyla başarılı bir başvuru için üniversitelerle ne kadar erken iletişime geçilirse o kadar iyi olacaktır.

Almanya’da lisans eğitimi genellikle üç yıl sürer, yani altı sömestrden oluşmaktadır. Lisans programını tez teslimi ile tamamlanır. Böylelikle bağımsız ve bilimsel bir şekilde bir konuyu araştırabildiğinizi gösterdikten sonra yüksek lisans programlarına hazır olduğunuzu kanıtlamış olursunuz. Lisans eğitimini başarıyla tamamlayan öğrenciler iki yıllık Master eğitimi hakkını kazanmış olur. Lisans eğitiminin temel odağı mesleki ve temel becerileri geliştirmektir. Çoğu lisans programı bunun için staj programları sunmaktadır.

Almanya Üniversite Kabul Şartları ve Gerekli Olan Belgeler

Almanya üniversite kabul şartları; Her başvuru kişiye özel yapılır. Bu sebeple başvuru yapan öğrencinin GPA (Not ortalaması), ÖSYM sınav sonuçları, en son mezun olduğu eğitim kurumunun seviyesi, okumak istediği bölüm ve İngilizce ve/veya Almanca dil seviyesi gibi bilgileri çok önemlidir. Belgeler Almanca veya İngilizce olarak hazırlanmalıdır.

  • Pasaport - yapacağımız başvuruda uluslararası geçerliliği olan kimlik belgesi sunulmalıdır.
  • Lise Transkripti (GPA) not ortalamanız ve ders notları önemlidir. 
  • ÖSYM sınav sonucunuza göre 4 yıllık bir üniversiteye yerleşmiş olma*
  • Eğitimin dili ne olacaksa o dile dair yeterliliği gösteren dil sınav skoru göstermeniz beklenir.**
    • Almanca için: DSH 2/3 "Yabancı adaylar için Almanca dil kabul sınavı"
    • TestDaf'ın tüm alanlarında en az 4 puan almak. TestDaF, Almanya'da ve Türkiye'de birçok test merkezinde alınabilen, yabancı dil olarak Almanca için standartlaştırılmış bir testtir.
    • Goethe C1/C2 Sertifika sınavını başarıyla tamamlamak
    • "Telc Deutsch C1 Hochschule" testi aynı zamanda Almanya'daki üniversiteler tarafından eğitimde dil yeterliliğinin kanıtı olarak kabul edilmektedir. TELC sertifikası diğer yukarıda sayılan sertifikalara eşdeğerdir.
  • Referans mektubu istenir. Bu mektubu öğretmenlerinizden yazmasını isteyebilirsiniz. 
    • Referans mektubu nasıl yazılır? Üniversite eğitiminde okuyacağınız bölümle direkt alakalı olan öğretmenlerinizin referans mektubunu hazırlaması çok daha önemlidir. Referans mektubunun güzel bir İngilizceyle yazılması beklenir. Bunu sağlayamıyorsanız Türkçe yazdırıp İngilizceye çevirtebilirsiniz. Nasıl yapılacağı veya nasıl yazılacağı hakkında destek almak isterseniz EDEX Yurtdışı Eğitim danışmanlarından yardım alabilirsiniz.
  • Eğer mimarlık, güzel sanatlar, moda tasarımı, oyunculuk, konservatuar gibi bölümlerde okumak isteniyorsa, dosyaya ek olarak portfolyo hazırlanması gerekmektedir,
  • Niyet Mektubu istenmektedir. Niyet mektubunun içeriğinde; öğrencinin o güne kadar almış olduğu eğitimler, başarıları, akademik hedef planı, neden Almanya’da eğitim görmek istediği, daha önce böyle bir eğitim alıp almadığı, varsa yapmış olduğu iş veya staj deneyimlerinden bahsettiği, sade ve net bir şekilde hazırlanması gereken bir başvuru yazısıdır. Niyet mektubunu yazarken veya yazdıktan sonra inceleme, hatalarını düzenleme veya en başından nasıl yazılacağı konusunda destek almak isterseniz, EDEX Yurtdışı Eğitim danışmanlarından yardım alabilirsiniz.
  • CV istenmektedir. Akademik ve müfredat dışı başarılarınızı, yeteneklerinizi, becerilerinizi ve ilgi alanlarınızı özetleyen bir özgeçmiş yazmanız gerekecektir. Özgeçmişinizi yazarken veya yazdıktan sonra inceleme, hatalarını düzenleme konusunda EDEX Yurtdışı Eğitim danışmanlarından yardım alabilirsiniz.
  • Kaymakamlıktan apostil işlemleri

* ÖSYM sonuç belgeniz olmadan lisans başvusu yapabilmek için lütfen aşağıdaki STUDIENKOLLEG başlığını inceleyiniz.
** Almanya Devlet okullarında İngilizce sunulan bölüm sayısı azdır bu sebepten ötürü bu programlara başvurmayı düşünen öğrencileri rekabetçi bir kabul süreci beklemektedir.

STUDIENKOLLEG Nedir?

Almanya’da ilk ve orta öğretim toplamda 12 yıl sürmekte ve Türkiye’de eğitim süreci ve sistemine kıyasla farklılık göstermektedir. Bu yüzden 11 yıl eğitim almış ve akabinde en azından 2 yıllık bir ön lisans mezunu olmayan öğrencilerin olması halinde veya Türkiye’deki ÖSYM sınav sonucu olmayan öğrencilere sunulan bir eğitim basamağıdır STUDIENKOLLEG. Studienkolleg üniversite öncesi yabancı öğrencilerin katıldığı iki sömestr süren bir akademik hazırlık programıdır. Bu programa katılabilmek için iyi seviyede Almanca bilgisine sahip olmak ve bir Alman üniversitesinde şartlı kabule sahip olmak gerekmektedir.

İster Studienkolleg eğitimi için, ister eğitim dili Almanca olan programlar için yeterli seviyede diliniz yoksa öncesinde dil okulunda Almanca eğitim almanız gerekecektir.

Almanya devlet üniversitesi danışmanlık ücretlerimiz ve başvuru süreçleri ile ilgili bilgi almak için EDEX Yurtdışı Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz.

Üniversite blog