Sertifika & Diploma

Co-op Nedir?

Kanada'da hem devlet hem de özel kolej ve üniversiteler tarafından verilen, Co-op olarak da adlandırılan akademik bir sertifika programıdır ve minimum lise mezunu kişiler başvuruda bulunabilir. Bu programın amacı mesleğe yönelik eğitim ve iş tecrübesinin birlikte harmanlanmasıdır. Yani tam anlamıyla bir kariyer programıdır denilebilir. Birçok alanda eğitim alınabilmekle birlikte en çok tercih edilen programların başında; işletme, satış ve pazarlama, turizm, dış ticaret ve sağlık yönetimi sayılabilir. Program süresi 1 ila 2 yıl aralığında olabilmekle birlikte okula ve bölüme göre değişiklik göstermektedir.

Özel ve devlet kolejleri arasındaki farklar nelerdir?

Kanada'da Co-op yani maaşlı staj programı sunan devlet ve özel kolejler arasındaki başlıca farklılıkları ücret, program başlama tarihleri, mezuniyet sonrası sunulan imkanlar olarak sayılabilir.

  • Biraz daha açmak gerekirse, Kanada devlet kolejlerinde/üniversitelerinde ödenecek ücret ile özel okullarda ödenecek ücret arasında oldukça fark vardır. Türkiye'de bilinenin ve alışılmışın tam tersine özel kolejler, devlet kolejlerine göre çok daya uygun maliyetlidir.

  • Özel kolejlerde öğrencilere co-op programı kapsamında iş yerleştirme garantisi verilirken, devlet kolejlerinde herhangi bir garanti verilmemekle birlikte stajın maaşlı olup olmayacağının da bir garantisi yoktur.

  • Devlet kolejlerinde 1 yıllık eğitimin ardından artı bir yıl çalışma izni, minimum 2 yıllık eğitimin ardından ise 3 yıllık çalışma izni alınabilmektedir. Özel kolejlerde ise öğrenciler Co-op süresince edindikleri bilgi, tecrübe ve sosyal çevrelerini kullanarak kendilerine sponsor olacak bir firma bulmaları ve bu firmaların da post-grad work permit başvurusu için uygun olması gerekmektedir.

  • Özel ve devlet kolejleri arasındaki bir diğer fark olarak İngilizce yeterlilik beklentisi sayılabilir. Devlet okullarında beklenti üst seviyede iken, özel okullarda ise İngilizcesi yetersiz olan öğrenciler için pathway yani geçiş programları sunulmaktadır. Bu şekilde sınav kaygısını minimize eden öğrenci önce dil yeterliliğine ardından da mesleki eğitimine odaklanabilmektedir.

  • Özel okullarda program başlangıç dönemleri esneklik imkanı sunarken, devlet okullarında daha belirgin dönemler mevcuttur.

Programa katılım koşulları nelerdir?

Co-op programına katılabilmek için minimum Lise mezuniyeti gerekliliği olmakla birlikte üniversite mezuniyeti sonrasında da bu programa katılına bilinir. İkinci en önemli konu ise dil yeterliliğidir. Başvurulacak okula ve programa göre istenilen skor değişiklik gösterecektir ancak IELTS için örnek vermek gerekirse minimum 5.00 bandında olması gerekmektedir. Başvuru yapacak olan öğrencinin dil yeterliliği bu skoru alabilecek seviyede değil ise; özel kolejlerin pathway programlarına katılabilir. Devlet kolejleri ise şartlı kabul verebilmektedirler. Bunun için online olarak bir ön görüşme gerçekleştirdikten sonra okulun kendi bünyesinde veya devlet kolejinin anlaşmalı olduğu bir dil okulu bünyesinde öğrenci yeterli seviyeye gelene kadar eğitim alması gerekmektedir. Bazı okullar ise kendi sınavlarını yapabilmektedirler.

Program ve yaşam maliyetleri Nasıldır?

Program ücretleri elbette ki programın uzunluğuna ve gidilecek okula göre değişkenlik göstermektedir. Özel kolejler daha uygun maliyetliyken devlet kolejleri daha yüksek maliyetlidir. Program fiyat aralığının özel kolejler için 4.000CAD$ ile 18.000CAD$ aralığında olurken, devlet kolejlerinde minimum 10.000CAD$ civarında olan tutarlar 35-40.000 CAD$ civarlarına kadar çıkabilmektedir.

Eğitim süresince öğrencinin birincil giderlerinden olan konaklama ücretleri ise eyaletten eyalete göre değişiklik gösterir ve konaklama cinsine göre aylık 500 ila 1500CAD$ tutarlarında olacaktır.

Sertifika & Diploma blog